28 november 2018 – Aftrap GO! Lingewaard
Als Medisch Centrum Loovelden zijn wij nauw betrokken geweest met de opstart van GO! Lingewaard. Wij zijn daarom niet alleen trots dat GO! op 28 november 2018 de officiële aftrap heeft gehad vanuit de gemeente, maar zeker zo trots op het duocoördinatorschap voor GO! van Miriam Donders (fysiotherapeut in ons medisch centrum) en Quint van de Ven (buurtsportcoach SWL).
Bij GO! helpen we kinderen en jongeren (0 tot 19 jaar) met overgewicht en obesitas om gezonder te leven. Zij krijgen twee jaar lang begeleiding van een kindergezondheidscoach. Die werkt samen met alle betrokken zorgverleners in de wijk, zoals de huisarts of kinderarts. Ook kan de coach extra hulp inschakelen van bijvoorbeeld een diëtiste of psycholoog. Zo proberen we het kind in brede zin te helpen, om een beter effect te behalen.
In Lingewaard heeft de gemeente voor 125 kinderen dit traject toegankelijk gemaakt. U kunt meer vinden op www.go-nl.nl of u kan voor aanmelding contact opnemen met Marjolein Postma (info@go-nl.nl of marjoleinpostma@go-nl.nl)
Artikel de Gelderlander | Hulp voor kinderen Lingewaard met obesitas
BEMMEL – Meer lichaamsbeweging voor het kind, kooklessen voor de ouders en coaching voor allemaal. Lingewaard gaat obesitas bij kinderen aanpakken.
Lingewaard haakt aan bij GO! Gezond Onderweg, een project om kinderen met zwaar overgewicht (obesitas) weer op een gezond gewicht te krijgen. Het programma, dat is opgezet door een samenwerkingsverband van Ziekenhuis Rijnstate, zorgverzekeraar Mensis, de GGD, verschillende gezondheidscentra en gemeenten loopt al in de Arnhemse wijken Presikhaaf en Malburgen en de Overbetuwse dorpen Herveld en Zetten.
,,In Lingewaard gaat het om 125 kinderen die al van een arts of de GGD de diagnose obesitas hebben gekregen. Jammer genoeg zitten daar al kinderen bij die medische behandeling nodig hebben vanwege gezondheidsklachten. Gezond Onderweg is juist bedoeld om die problemen voor te blijven”, zegt Karin Ruiter van Ziekenhuis Rijnstate.
Kinderen die door hulpverleners naar Gezond Onderweg worden doorverwezen krijgen daar gratis hulp, Lingewaard draait op voor de kosten. ,,Het is belangrijk dat we kinderen zo vroeg mogelijk helpen, want dat scheelt ook veel gezondheidsproblemen op latere leeftijd”, zegt wethouder Aart Slob (volksgezondheid en jeugdzorg). ,,We weten dat overgewicht ook gevolgen heeft voor de ontwikkeling op sociaal vlak, daarom proberen we door vroeg in te grijpen te helpen.”
Gezond Onderweg richt zich niet alleen op het kind met obesitas zelf, maar nadrukkelijk ook op de andere leden in het gezin, legt Ruiter uit. ,,Denk aan coaching, waarbij er ook aandacht is voor de dagelijkse maaltijden. Zo hebben we kooklessen waarbij ouders leren gezonde maaltijden te maken en de coach kijkt ook meteen mee hoe ouders met de kinderen omgaan tijdens het eten. Ook krijgen ouders hulp bij het leren nee zeggen tegen kinderen.”
Lingewaard richt zich op 125 kinderen die nu al de diagnose obesitas hebben gekregen. Ook is er ruimte voor nieuwe aanmeldingen door artsen, scholen of de GGD, maar ouders kunnen hun kind ook zelf aanmelden. ,,Dan moet er nog wel een diagnose door een arts worden gesteld”, zegt Ruiter.
Gezond Onderweg gaat ook contact opnemen met scholen en sportverenigingen in Lingewaard om ze ook daar te overtuigen van het nut van een gezond voedingsaanbod in kantine’s. Op de site go-nl.nl staat een zogeheten bmi-calculator waar ouders makkelijk kunnen berekenen of hun kind in de gevarenzone zit.
Artikel Gelderlander | Huissense diabeten krijgen brief die oproept meer te bewegen
HUISSEN – Tweehonderd Huissenaren met overgewicht worden aangespoord iets aan hun leefstijl te veranderen.
In Huissen ligt het aantal diabeten hoger dan het landelijk gemiddelde. Om hen te helpen, viel gisteren een brief van huisartsen aan de Polseweg in Huissen op de deurmat met het aanbod een introductieprogramma van twaalf weken te volgen bij een vereniging of sportaanbieder.
„Het is een proef, die we bij voldoende animo ook in de rest van Lingewaard uitvoeren”, zegt sport en cultuurcoach Melissa Davina van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL).
Frustrerend
Het idee is afkomstig van fysiotherapeut Feiko Heerze en podotherapeute Janneke Startman. „Mensen met diabetes zijn moeilijker in beweging te krijgen. Natuurlijk kunnen we ze wel helpen met klachten of aan nieuwe zooltjes, maar het belangrijkste is dat de leefstijl verandert. Diabeten blijven vaak hangen in hun patroon, dat is frustrerend”, zegt Heerze.
In het programma Bewegen op Recept kunnen de Huissenaren kiezen uit zwemmen, sport- en spel, slow sports of walking football. Van deelnemers wordt wel een kleine bijdrage verwacht.
Realisering gevelreclame lange zijde van het pand en bewegwijzering naar het centrum